Haluatko liittyä tyytyväisten asiakkaidemme joukkoon? Ota yhteyttä!
Laajaniityntie 3, 01620 Vantaa • puh. 09 5893 9060 • info@lkvtuijahurme.fi

Korkojen nousu ja kireä sääntely jumittaneet kauppaa, hinnat vakautuneet

Asuntomarkkinakatsaus on julkaistu kesäkuun. Asuntokauppa on käynyt koko kuluneen puolen vuoden normaalia vaimeampana, eikä kesäkuu tuonut tähän vielä toivottua muutosta korkojen jatkettua nousuaan.

Päähuomioita:

  • Kesäkuussa raportoitiin yhteensä 4 216 (-33,5 % vrt. kesäkuu 2022) asuntokauppaa, joista 4 045 kpl (-30,5 %) olivat vanhoja ja 171 kpl (-67,1 %) uusia. Viiden vuoden keskiarvoon verrattuna myytiin kesäkuussa -29,3 % käytettyjä asuntoja ja -79,0 % uusia asuntoja. Verrattaessa vuoden takaiseen kesäkuuhun sekä käytettyjen että uusien kauppamäärien lasku oli suurinta kerrostaloasunnoissa (-35,8 %), kun taas omakotitaloissa ja rivitaloissa kauppamäärät olivat -22,0 % ja -28,7 % alhaisemmalla tasolla.
  • Tammi–kesäkuussa myytiin yhteensä 23 914 asuntoa, joista 22 832 kpl (-31,9 %) olivat käytettyjä ja 1 082 kpl (-70,0 %) uusia. Viiden vuoden keskiarvoon verrattuna ensimmäisen vuosipuoliskon aikana myytiin -28,2 % käytettyjä asuntoja ja -77,6 % uusia asuntoja.
  • Käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat vakautuneet kakkoskvartaalissa ja kääntyneet pääosin pieneen nousuun pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa suurissa kaupungeissa.

Myyntiajat käytetyissä asunnoissa ovat hieman pidentyneet kesäkuussa vuoden alkuun verrattuna, paitsi pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa omakotitaloissa ne ovat lyhentyneet kahdella viikolla.

Korkojen nopea nousu on näkynyt varovaisuutena asuntokaupassa. Suhdannemuutos näyttää lukujen valossa suurelta, koska koronan jälkeisten vuosien aikana asuntokauppa kävi poikkeuksellisen voimakkaasti. Keskuspankit ovat nostaneet ohjauskorkoja taltuttaakseen voimakkaan inflaation. Hintojen nousu rasittaa perheitä ja kotitalouksia, mikä on tuonut varovaisuutta myös asuntomarkkinoille. Viime kuukausien aikana inflaatio on kuitenkin lähtenyt laskuun ja korkoennusteiden mukaan keskuspankeilta ei enää odoteta kovin montaa ohjauskoron nostoa.

 

KVKL