Haluatko liittyä tyytyväisten asiakkaidemme joukkoon? Ota yhteyttä!
Laajaniityntie 3, 01620 Vantaa • puh. 09 5893 9060 • info@lkvtuijahurme.fi

Asuntojen hinnat laskevat

Asuntojen hinnat kääntyivät Suomessa laskuun viime syksynä. Muutos oli voimakkainta pääkaupunkiseudulla ja etenkin yksiöissä. Hintojen nousu on taittunut myös perheasuntojen ja omakotitalojen osalta sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa. Myös uudiskohteiden hintojen huippu on ohitettu, ja myymättömien uudiskohteiden määrä lisääntyi voimakkaasti loppuvuonna. Hintojen lasku on nopeinta nyt alkuvuoden aikana, mutta ensi vuonna hinnat kääntyvät ehkä jo nousuun, koska kovin korkojen nousu jää tänä vuonna taakse.

”Raju korkojen ja asumiskustannusten nousu on selvästi hyydyttänyt asuntomarkkinoita, eikä ole nähtävissä selvää piristymistä. On kuitenkin jo havaittavissa ensimmäisiä merkkejä, että asuntomarkkinoiden aktiviteetin pohja voisi olla näkyvissä. Esimerkiksi asuntojen kauppamäärät tai ennusteet asuntomarkkinoiden kehityksestä eivät ole enää heikentyneet”, ekonomisti Joona Widgrén sanoo OP Ryhmän tiedotteessa.

OP:n ekonomistit korostavat, että pitkällä aikavälillä Suomen asuntomarkkina on yhä vakaa, vaikka viime vuonna nähty muutos on ollut nopea. Syvän romahduksen todennäköisyys on pieni.

”Uskoisin, että nykyinen hintojen lasku on enemmänkin totuttelua korkeampiin korkoihin kuin alku syvemmälle pudotukselle”, Widgrén toteaa.

Asuntomarkkinoilla korot nousivat poikkeuksellisen nopeasti viime keväästä alkaen. Nyt 12 kuukauden euribor on noussut 3,5 prosenttiin. Markkinat odottavat nopeimman korkojen nousun olevan nyt takana.

Talouselämä