Haluatko liittyä tyytyväisten asiakkaidemme joukkoon? Ota yhteyttä!
Laajaniityntie 3, 01620 Vantaa • puh. 09 5893 9060 • info@lkvtuijahurme.fi

Ostatko energiatodistuksen vai maksatko sen puuttumisesta?

Pientalojen myyjät ja vuokranantajat eivät läheskään aina hanki energiatodistusta, vaikka se on lain mukaan pääosin pakollinen. Lain toimintaa valvova Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara aikoo langettaa puuttuville kohteille uhkasakkoja.

Nykymuotoinen energiatodistus on otettu käyttöön vaiheittain. Viimeisenä ikäkautena tulivat kesällä 2017 energiatodistuslain piiriin myös ennen vuotta 1980 käyttöönotetut omakotitalot sekä erillis- ja paritalot. Energiatodistuslain piiristä vapautuvat esimerkiksi yleensä suojellut rakennukset sekä kohteet, joiden rakennuksen pinta-ala on alle 50 m2, joten suurinta osaa kotiensa myyjiä ja vuokraajia laki velvoittaa.

Energiatodistus tulee laatia viimeistään, kun koti laitetaan myyntiin tai vuokralle. Se tulee olla esittää heti toimenpiteen alusta lähtien.

Kymmenen vuotta voimassa oleva energiatodistus tulee laatia myös uutta kotia rakennettaessa rakennusluvan hakemisen yhteyteen. Lupaa varten laaditaan lähtökohtaisesti energiatodistus, energiaselvitys, tasauslaskenta sekä E-lukulaskenta, näillä varmistetaan uuden talon lain vaatima energiatehokkuus.

Ilmastonmuutos ja korkeat asumisen energiakustannukset ovat arkipäivää, mutta voimme vaikuttaa niihin myös omilla valinnoillamme. Jo pienillä energiatottumusten muutoksilla voidaan saada perheen kokonaiskulutusta vuositasolla kohtuullisemmaksi sekä päästöjä pienemmäksi. Esimerkiksi sisätilan lämpötilaa laskemalla jopa yhdellä asteella säästetään noin 5 % kodin lämmityksen ostoenergiasta.

 

Raksystems 14.1.2019