Haluatko liittyä tyytyväisten asiakkaidemme joukkoon? Ota yhteyttä!
Laajaniityntie 3, 01620 Vantaa • puh. 09 5893 9060 • info@lkvtuijahurme.fi

SUOMEN ASUNTOKAUPAN KOKONAISARVO VUONNA 2016 LÄHES 16,5 MILJARDIA EUROA

SUOMEN ASUNTOKAUPAN KOKONAISARVO VUONNA 2016 LÄHES 16,5 MILJARDIA EUROA – PIENTALOSEKTORI KAIPAISI PIRISTYSRUISKETTA

Suomen asuntokaupan kokonaisarvo ylsi vuonna 2016 lähes 16,5 miljardiin euroon, arvioi Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.
Vanhojen asuntojen kaupan arvo oli kokonaisuudessa reilu 11,2 miljardia ja uusien asuntojen arvo yhteensä yli 5,2 miljardia euroa.
Tähänastisen kauppahistorian paras vuosi on ollut vuosi 2007, jolloin asuntokaupan arvo Suomessa kipusi peräti 19,6 miljardiin euroon. Vahvoja vuosia asuntokaupan arvonmuodostuksen näkökulmasta ovat olleet myös vuodet 2006, 2008, 2012 ja 2013, jolloin asuntokaupan arvossa on päästy vähintään 17 miljardiin euroon.

Pientalosektori huolestuttaa
Asuntokaupan ja rakentamisen isossa kuvassa KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malilaa huolettaa yhtenä asiana omakotitalosektorin tilanne.”Käytettyjen omakotitalojen kauppa on vähentynyt Suomessa vuoden 2007 yli 15.000 kappaleen tasolta viime vuosien noin 12.000 kappaleen tasolle. Sama näivettyminen näkyy uusien omakotitalojen rakentamisessa: vuonna 2007 niitä rakennettiin vielä yli 16.000 kappaletta, kun vuonna 2016 rakennettiin enää arviolta noin 7200 uutta omakotitaloa”.
Tilanne on huolestuttava paitsi asuntokaupan myös alan teollisuuden puolesta. Tilanteessa on ristiriita, koska omakotiasuminen on Suomessa perinteinen ja haluttu asumismuoto. Viimeaikainen kuluttajien luottamuksen yleinen vahvistuminen on tuonut hieman positiivisempia näkymiä myös pientalopuolelle. Tammikuussa piristymistä on havaittavissa myös vanhojen omakotitalojen kaupassa.

KVKL:n Malila toivoo maan päättäjiltä vauhtia suunnitelmiin laskea asuntokauppaa hidastavaa varainsiirtoveroa. Kiinteistökaupan korkeampi varainsiirtovero on epäreilu talokauppaa kohtaan ja voitelee tällä hetkellä muiden asuntotyyppien kauppaa suhteessa omakotitalokauppaan. ”Varainsiirtovero on jäänne, joka ruokkii tehottomuutta ja luo kustannuksia. Se estää muuttoja ja vaikuttaa negatiivisesti yhteiskunnan toimivuuteen. Ihmisten mahdollisuus muuttaa, vaihtaa mieleiseen asuntoon ja työpaikkaan heikentyy, kun asunnonvaihto on kalliimpaa. Tämän takia myös yritysten työvoimansaanti vaikeutuu”, KVKL:n toimitusjohtaja painottaa.
Asuntokauppojen toteutumista kannattaa yleisestikin edistää, koska asuntokaupalla on suuret välilliset seurausvaikutukset muun yhteiskunnan toimintaan.

Tässä tiedotteessa esitettyyn asuntokaupan kokonaisarvoon lasketaan mukaan niin ammattivälittäjien kuin yksityisten kaupat sekä vuoden 2016 aikana valmistuneet, mutta ei välttämättä myydyt uudet omistusasunnot. Uustuotannon lukumäärät on saatu Tilastokeskuksen asuntotuotantotilastosta. Määrät ovat suuntaa-antavia ja täydentyvät laskennan edetessä.

Lähteet: Tilastokeskus, KVKL